Djeluje li kontrola rađanja odmah

Pilula je veća od 99% učinkovita ako se uzima prema uputama. To znači da će od 100 žena koje pilulu savršeno koriste, manje od jedne zatrudnjet u godinu dana. Ali u stvarnom svijetu ljudi nisu savršeni. Dakle, tableta je oko 91% učinkovita. To znači da će oko 9 od 100 žena koje pilulu koriste kao svoj jedini oblik kontrole rađanja zatrudnjeti za godinu dana.

Pilula djeluje:

• Sprječavanje ovulacije (kada se jaje iz jajnika otpušta).

• Zadebljavanje sluzi oko grlića maternice (otvor za maternicu). Zbog toga je spermu teško proći i oploditi jaje.

• Procjenjivanje obloge maternice. Zbog toga je manje vjerojatan da oplođeno jaje implantira i raste.

Pilula također može učiniti vaše menstruacije lakšim, manje bolnim i redovitijim.

Koliko je učinkovita kontrola rađanja s povlačenjem?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući koliko se koristi dosljedno i ispravno metoda povlačenja. Ako se pravilno koristi, povlačenje može biti do 96% učinkovito u sprečavanju trudnoće. Međutim, povlačenje se često ne koristi dosljedno ili ispravno, što može u velikoj mjeri smanjiti učinkovitost.

Koliko dugo pilula treba zabiti?

Pilula počinje raditi odmah nakon što je uzmete. Međutim, možda će trebati nekoliko dana da se puni efekte pojave. Za neke ljude može potrajati do tjedan dana.

Može li tableta početi raditi za 3 dana?

Moguće je da tableta počne raditi za tri dana, ali to nije zajamčeno. Obično je potrebno tjedan ili dva da tableta postane potpuno učinkovita.

Da li kontrola rađanja povećava vaše sise veće?

Ne postoje znanstveni dokazi koji bi podržali tvrdnju da kontrola rađanja povećava vaše grudi. Međutim, neke žene izvještavaju da se njihove grudi osjećaju punije ili teže nakon početka kontrole rađanja, a neke tablete za kontrolu rađanja sadrže hormone koji mogu uzrokovati privremeni rast dojke.

Jesam li zaštićen nakon 2 dana na tableti?

Da, zaštićeni ste nakon 2 dana na tableti. Pilula je 99% učinkovita u sprječavanju trudnoće kada se pravilno uzima. To znači da ako tabletu pravilno uzimate 2 dana, imate 99% šanse da ne zatrudnite.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj