Definicija kontracepcije

Definicija kontracepcije: Namjerna prevencija trudnoće korištenjem umjetnih metoda ili uređaja, poput kondoma, dijafragmi, intrauterinih uređaja ili operacije sterilizacije.

Koje su 4 vrste kontraceptiva?

Postoje četiri glavne vrste kontraceptiva:

1. Metode barijere

2. Hormonalne metode

3. Intrauterine uređaje (IUDS)

4. Sterilizacija

1. Metode barijere uključuju muške i ženske kondome, dijafragme, spužve i cervikalne kape. Rade blokirajući spermu da dosegnu i gnoji jaje.

2. Hormonalne metode uključuju kontrolne tablete rađanja, mrlje, pucnje, vaginalni prstenovi i implantate. Rade sprječavajući ovulaciju ili zadebljanjem grlića maternice, što otežava spermu da dosegne i oplodi jaje.

3. Intrauterine uređaji (IUD) su uređaji u obliku slova T-a koji su umetnuti u maternicu. Djeluju sprječavajući gnojidbu ili prorjeđivanjem obloge maternice, što otežava implantaciju oplođenog jaja.

4. Sterilizacija je trajna metoda kontrole rađanja. To se može učiniti kirurškim postupcima poput vazektomije (za muškarce) ili ligacije tubala (za žene).

Koji je kontraceptiv najbolji?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer različiti kontraceptivi djeluju bolje za različite ljude. Neki od najpopularnijih kontraceptiva uključuju tablete za kontrolu rađanja, kondome i intrauterine uređaje (IUDS). Tablete za kontrolu rađanja obično se uzimaju oralno jednom dnevno i rade sprječavajući ovulaciju. Kondomi su barijere od lateksa koje se postavljaju preko penisa tijekom seksualnog odnosa i rada sprječavajući ulazak sperme u vaginu. IUD-ovi su mali uređaji u obliku slova T koji su umetnuti u maternicu i rade sprječavajući gnojidbu.

Koja je najčešća kontracepcija?

Najčešća kontracepcija u Sjedinjenim Državama je tableta za kontrolu rađanja. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 12% žena u dobi od 15-44 koristi tabletu kao svoju primarnu metodu kontracepcije. Ostale popularne metode uključuju kondome (oko 10%), intrauterine uređaje (IUDS; oko 6%) i sterilizaciju (oko 5%).

Što je primjer kontracepcije?

Postoji mnogo vrsta kontracepcije, ali najčešće su hormonske metode poput tablete, flastera ili prstena. Metode barijere poput kondoma, dijafragmi ili cervikalnih kapica su također popularne, kao i intrauterine uređaje (IUDS).

Što je kontracepcija i vrste?

Postoji mnogo različitih vrsta kontracepcije, ali svi rade na sprečavanju trudnoće na ovaj ili onaj način. Najčešće vrste kontracepcije su tablete za kontrolu rađanja, kondomi, dijafragme i intrauterine uređaje (IUDS).

Tablete za kontrolu rađanja djeluju oslobađanjem hormona koji sprečavaju jajnike da ispuštaju jaja. Hormoni također zgušnjavaju sluz grlića maternice, što otežava spermu da dođe do jajeta.

Kondomi djeluju stvarajući barijeru između sperme i jajeta. Mogu se izrađivati od lateksa, poliuretana ili janjećih crijeva.

Dijafragme rade blokiranjem grlića maternice, sprečavajući spermu da dosegnu jaje. Moraju se koristiti s spermicidom.

Intrauterine uređaje (IUD) rade oslobađajući hormone koji sprečavaju jajnike da puštaju jajašca. Oni također čine grlić maternice debljim, što otežava spermu da dođe do jajeta.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj