Davanje prostora u vezi

Čin davanja prostora u vezi često se vrši kada se jedan partner osjeća preplavljenim ili treba vremena za sebe. To se vidi kao način njegovanja odnosa dajući jedni druge vrijeme da samostalno raste. To se može učiniti tako što ćete provesti vrijeme odvojeno, odmor od komunikacije ili davanje jedni drugima da slijede osobne interese. Važno je zapamtiti da davanje prostora ne znači završiti odnos, već odmor od njega neko vrijeme.

Znači li prostor u vezi?

Većina stručnjaka rekla bi da prostor u vezi ne znači nužno raskinuti. Međutim, to može biti znak da nešto nije u redu. Ako se vi i vaš partner neprestano svađate ili se osjećate kao da ste uvijek na rubu raskida, onda je razdvojiti malo vremena možda dobra ideja. Može vam oboje pružiti priliku da se ohladite i razmislite o onome što stvarno želite. Ako se odlučite razdvojiti neko vrijeme, obavezno komunicirajte sa svojim partnerom i postavite neka osnovna pravila. Na primjer, možda biste se htjeli složiti oko toga koliko često razgovarate ili će trajati pauza.

Može li pauza spasiti vezu?

Stvarno ovisi o situaciji. Ako je veza općenito zdrava i oba su partnera posvećena vježbanju, onda im odmori može im pružiti neko prijeko potrebno vrijeme i prostor da razvrstaju njihova pitanja. Međutim, ako je veza već na drhtavom terenu, pauza će vjerojatno učiniti više štete nego koristi. U ovom slučaju, možda bi bilo bolje samo završiti stvari izravno.

Znači li prostor bez kontakta?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer je u velikoj mjeri ovisi o konkretnoj situaciji u kojoj se traži. Općenito, međutim, odgovor će vjerojatno biti da – ako su dva objekta u svemiru, oni nisu u kontaktu. To je zato što u svemiru ne postoji materijalna tvar (poput zraka ili vode) da dođu u kontakt. Čak i da su dva objekta bila vrlo blizu jedni drugima u svemiru, ne bi nužno bili u kontaktu jedni s drugima, osim ako nisu posebno dizajnirani za to (e.g. Dva pristaništa svemirskog broda zajedno).

Kako da joj dam prostor bez da je izgubim?

Ne postoji odgovor na sve veličine na ovo pitanje, jer će najbolji način da se nekome date prostor bez da ih izgubite, ovisit će o situaciji. Međutim, neki savjeti kako nekome dati prostor bez da ih izgubite mogu uključivati:

– Neka komunikacija bude otvorena. Obavezno držite otvorene linije komunikacije, čak i ako osobi dajete malo prostora. Na ovaj će način znati da vas još uvijek zanima i da ste još uvijek tu za njih ako vam trebaju.

– Ne budi previše gurnut. Ako nekome dajete prostora, važno je ne biti previše gurnut oko toga. Dajte im prostor koji im je potreban i pustite ih da dođu k vama kad su spremni.

– Biti razumljiv. Ako osoba kojoj dajete prostor prolazi kroz nešto teško, pokušajte razumjeti. Pokažite im da ih podržavate i da ste tu zbog njih, čak i ako niste fizički prisutni.

Koliko vremena trebate nekome davati prostora?

Ovisi o situaciji. Ako netko traži prostor, to je obično zato što im treba vremena da obrade svoje emocije i shvate što žele. Općenito, najbolje je nekome dati nekoliko dana do tjedna prostora. Međutim, ako je situacija ozbiljnija, poput raspada, možda će potrajati duže.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj