Šanse za trudnoću s kontrolom rađanja

Šanse za trudnoću s kontrolom rađanja obično su vrlo niske, s tim da je većina metoda oko 99% učinkovita u sprječavanju trudnoće. Međutim, nijedna metoda kontrole rađanja nije 100% učinkovita, a uvijek postoji mala šansa za trudnoću čak i kada koristite kontrolu rađanja. Najbolji način da smanjite svoje šanse za trudnoću je korištenje kombinacije metoda, poput kondoma i tableta za kontrolu rađanja.

Trebam li kondome s kontrolom rađanja?

Na ovo pitanje ne postoji jedan odgovor koji odgovara, jer će potreba za kondomima s kontrolom rađanja varirati ovisno o specifičnoj metodi kontrole rađanja koja se koristi. Međutim, općenito, kondomi obično nisu potrebni pri korištenju hormonskih metoda kontrole rađanja, poput tablete, flastera ili prstena. To je zato što ove metode djeluju sprječavajući ovulaciju, što znači da nema jaja za gnojidbu, tako da trudnoća nije moguća.

Međutim, postoje neke iznimke. Na primjer, ako koristite tabletu i također uzimate određene lijekove koji mogu komunicirati s njom, poput određenih antibiotika, tada se može preporučiti kondomi kako bi se smanjio rizik od trudnoće. Slično tome, ako koristite pilulu za kontracepciju za hitne slučajeve, kondomi se mogu preporučiti kako bi se spriječilo spolno prenosive infekcije (SPI).

Ukratko, potreba za kondomima s kontrolom rađanja varirat će ovisno o specifičnoj metodi koja se koristi. Ako imate bilo kakvih pitanja, svakako postavite svog pružatelja zdravstvene zaštite.

Može li nedostajati 1 tableta uzrokovati trudnoću?

Da, nedostatak jedne tablete može uzrokovati trudnoću. Ako vam nedostaje jedna tableta, trebali biste je uzeti čim se sjetite. Ako vam nedostaju dvije tablete, sljedeći dan biste trebali uzeti dvije tablete. Ako vam nedostaju tri tablete, sljedećeg dana trebali biste uzeti tri tablete.

Možete li zatrudnjeti na tableti ako se ne povuče?

Da, možete zatrudnjeti na tableti ako se vaš partner ne povuče. Iako je tableta vrlo učinkovita u sprječavanju trudnoće, nije 100% učinkovita. Postoji mali rizik od trudnoće s bilo kojim oblikom kontracepcije, a taj se rizik povećava ako se tableta ne uzima ispravno ili ako se vaš partner ne povuče. Ako ste zabrinuti zbog trudnoće, možda ćete htjeti koristiti sigurnosnu kopiju metode kontracepcije, poput kondoma.

Trebam li uzeti plan B ako sam na kontroli rađanja?

Nema potrebe uzimati plan B ako ste na kontroli rađanja i uzimali ste ga prema uputama. Plan B je namijenjen upotrebi kao sigurnosna kopija u slučaju propuštenih tableta, nezaštićenog seksa ili drugih situacija u kojima je vaša kontrola rađanja možda propala. Ako ste na kontroli rađanja i ispravno ste ga uzimali, rizik od trudnoće je vrlo nizak i nema potrebe za uzivom plana B.

Koliko često kontrola rađanja ne uspije?

Na ovo pitanje nema odgovora jer postoji mnogo različitih vrsta kontrole rađanja i svaka ima različitu stopu neuspjeha. Općenito govoreći, međutim, većina metoda kontrole rađanja je oko 85-99% učinkovita ako se pravilno i dosljedno koristi. To znači da će za svakih 100 žena koje koriste metodu između 1 i 15 zatrudnjet tijekom godine.

Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na učinkovitost kontrole rađanja, uključujući i koliko se dosljedno koristi, bilo da se pravilno koristi, a zdravlje i reproduktivnu povijest pojedinačne žene. Neke vrste kontrole rađanja, poput tablete, vjerojatnije je da neće uspjeti ako ih ne uzimaju istovremeno svaki dan. Drugi, poput flastera ili prstena, manje su pogođeni propuštenim dozama.

Također je važno napomenuti da nijedna metoda kontrole rađanja nije 100% učinkovita. Čak i uz savršenu upotrebu, uvijek postoji mala šansa da se trudnoća može dogoditi.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj