Šansa za trudnoću na kontroli rađanja

Šanse za trudnoću o kontroli rađanja obično su vrlo niske, ali to može ovisiti o brojnim različitim čimbenicima. Najvažniji je faktor da li pravilno koristite kontrolu rađanja ili ne. Ako ga ne koristite ispravno, onda su vaše šanse za zatrudnje. Ostali čimbenici koji mogu utjecati na vaše šanse za trudnoću na kontroli rađanja uključuju vrstu kontrole rađanja koju koristite, svoju dob i vaše cjelokupno zdravlje.

Kako reći da li ste trudna ako ste na kontroli rađanja?

Ako ste na kontroli rađanja i mislite da biste mogli biti trudni, najbolje je napraviti test trudnoće. Kontrola rađanja ponekad može propasti, pa je uvijek najbolje provjeriti da biste bili sigurni.

Jesu li kondomi potrebni s kontrolom rađanja?

Ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje jer ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući vrstu kontrole rađanja i ukupni rizik od trudnoće para. Međutim, općenito, kondomi se ne smatraju potrebnim kod većine vrsta kontrole rađanja, uključujući tabletu, flaster, prsten i kontracepciju injektiranu kontracepciju. To je zato što su ove metode vrlo učinkovite u sprječavanju trudnoće kada se koriste ispravno i dosljedno.

U skladu s tim, kondomi nude neke dodatne prednosti koje bi mogle biti relevantne za neke parove. Na primjer, kondomi su jedina metoda kontrole rađanja koja se također štiti od spolno prenosivih infekcija (SPI). Dakle, ako je jedan ili oba partnera zabrinut za SPI rizik, korištenje kondoma uz drugi oblik kontrole rađanja može biti učinkovit način za smanjenje tog rizika.

Uz to, neki parovi mogu otkriti da se upotreba kondoma osjećaju ugodnije i opuštenije tijekom seksa. To može biti osobito istinito za parove koji su zabrinuti zbog mogućnosti trudnoće. Za ove parove korištenje kondoma može pomoći ublažavanju bilo kakve anksioznosti zbog trudnoće i omogućiti im da se usredotoče na uživanje u seksu.

U konačnici, jesu li kondomi neophodni s kontrolom rađanja ili ne, odluka je koju će svaki par trebati donijeti na temelju svojih pojedinačnih okolnosti.

Koliko tableta morate propustiti da biste zatrudnili?

Na ovo pitanje nema odgovora jer ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući vrstu tableta za kontrolu rađanja koju uzimate, koliko se dobro pridržavate da biste ga uhvatili kako je propisano, i vašu individualnu fiziologiju. To je rečeno, ako uzimate tabletu za kontrolu rađanja s visokom stopom učinkovitosti (i.e. Učinkovit je u sprječavanju trudnoće 95% vremena kada je propisano) i propustite jednu tabletu, rizik od trudnoće je samo oko 5%. Međutim, ako vam nedostaje više tableta ili ih ne uzimate kako je propisano (e.g. Preskočite dan ili ih svaki dan uzimate u različito vrijeme), rizik od trudnoće povećava se.

Trebam li uzeti plan b ako sam na kontroli rađanja?

Nema potrebe uzimati plan B ako ste na kontroli rađanja i uzimali ste ga ispravno. Plan B je neophodan samo ako ste imali nezaštićeni seks ili ako vaša kontrola rađanja nije uspjela.

Zbog čega kontrola rađanja ne uspije?

Mnogo je čimbenika koji mogu pridonijeti neuspjehu kontrole rađanja. Najčešći razlog za neuspjeh kontrole rađanja je jednostavno zaboraviti uzeti ga kako je propisano. Ostali razlozi mogu uključivati uzimanje određenih lijekova koji mogu komunicirati s kontrolom rađanja i učiniti je manje učinkovitim ili ne pravilno korištenje kontrole rađanja. Općenito, najučinkovitiji način za sprečavanje trudnoće je pravilno i dosljedno korištenje kontrole rađanja.

Posljednje ažuriranje 25/11/2022

Komentiraj